Review Stokke Steps: Mooie baby & kinderstoel die meegroeit met je kind

Vorig artikel Volgend artikel

Wanneer je voor het eerst moeder wordt shop je je 9 maanden lang helemaal suf. Kinderwagens, bedjes, kleertjes: Alles moet in huis zijn want 'de deadline' nadert, en dan wil je alles natuurlijk piekfijn in orde hebben voor je eerstgeborene.

Een kinderstoel staat misschien niet gelijk bovenaan je lijstje, maar bleek in het geval van de Stokke Steps, misschien wel de beste aankoop van allemaal. 

Review Stokke Steps: Mooie baby & kinderstoel die meegroeit met je kind

Toen mijn zoontje net geboren was, lag hij natuurlijk vooral in zijn bedje, de box en kinderwagen. Maar al snel begint zo'n kleine hummel meer om zich heen te kijken, en vind je het maar ongezellig dat hij altijd in een wiegje ligt. De Stokke Steps stoel bood uitkomst: In deze stoel kan je baby namelijk al vanaf de geboorte zitten, gewoon bij je aan tafel. 

De Stokke Steps is een nieuw product van de Scandinavische kinderspullenfabrikant, en verscheen begin dit jaar naast de bekende Tripp Trapp stoel, waar veel ouders bij zweren. Net als de Tripp Trapp is de Steps een zogenaamde meegroei stoel: Een kinderstoel die met je kindje meegroeit van baby tot kleuter. 

Baby's eerste stoeltje

De productlijn van Stokke Steps bestaat uit allerlei losse modules, die je los van elkaar kunt aanschaffen, zoals een wippertje voor als de baby nog heel klein is, met een speciale inlay voor newborns. Ideaal voor de eerste 6 maanden als je kleintje nog niet kan zitten, maar wel graag om zich heen wil kijken of bij je aan tafel wil zitten. Je kunt het wippertje namelijk heel makkelijk plaatsen op het standaard onderstel, dat later ook dient als kinderstoel.

stokke-steps-wipstoel.jpg

Zo zit je kleintje op dezelfde hoogte als jijzelf, en kun je hem bijvoorbeeld bij je aan de keukentafel plaatsen. Super gezellig als je 's avonds zit te eten of tussen de middag even een boterhammetje eet, omdat je baby het leuk vind om bij zijn papa en mama te zitten en te zien hoe zij aan het eten zijn. 

Later, als je baby een maand of 4-6 is en je met vaste hapjes gaat beginnen, is de stoel een uitkomst omdat je hem in deze stoel heel makkelijk kunt voeren. Natuurlijk monde dat in de praktijk wel een paar keer uit op een flinke kliederboel, omdat die snelle babyhandjes zo nu en dan een lepel met broccoli nog wel eens de andere kant op willen slaan. 

Gelukkig is de stof van de Steps heel makkelijk schoon te maken door een soort beschermlaagje: Een vlek (zelfs van wortels of pompoen!) trekt niet gelijk in de stof, en als je een snoetenpoetser bij de hand hebt kun je hem gelijk afvegen zonder dat er een vlek achterblijft. Als de hoes op termijn toch wat vies oogt, kun je hem aan de achterkant gewoon los maken en in de was gooien. 

Schermafbeelding%202014-12-22%20om%2011.32.18

Wat vooral erg prettig is aan het babyzitje van de Stokke Steps is de makkelijke en degelijke driepuntsgordel waarmee je baby vast zit. Een sluiting gaat tussen de beentjes door, en zijn armpjes gaan door een soort tuigje dat over de schouders en langs de zij van je kindje gaat. Daardoor kan je baby ook als hij eenmaal zelf rechtop gaat zitten of erg beweeglijk is, nergens heen. Je hoeft dus niet bang te zijn dat hij uit de stoel kan vallen. Wel moet je hem goed ondersteunen als je het tuigje los maakt: Omdat het babyzitje erg diagonaal staat, kan je baby er met wat gewurm natuurlijk wel vanaf glijen als je hem niet goed vast houdt.

Overigens is het babyzitje ook gewoon als wippertje op de grond te gebruiken. Wat erg handig is, is dat het ding vrij plat op te vouwen is. Je kunt het dus ook probleemloos meenemen als je een keer bij je ouders op bezoek gaat, zodat je baby ook daar overal gezellig bij kan 'zitten'. In het wippertje op de grond kan de baby het stoeltje ook zelf laten bewegen, zodat hij zichzelf in slaap kan wiegen. 

Van baby naar dreumes

Rijkhalzend keek ik uit naar het moment dat ik de volgende doosjes van de Stokke Steps mocht uitpakken: Het moment dat mijn baby van 7 maanden goed genoeg kon zitten om in een echte kinderstoel te zitten. Deze week was het zover, en verving ik het babyzitje door een 'echte grote kindjesstoel'. 

Stokke-Steps-131024-195A9389-1024x714-800x557

Ook deze past namelijk gewoon op het standaard onderstel van de Steps: Het is heel makkelijk om het wippertje los te klikken en te vervangen door de kinderstoelombouw, waar je baby met twee beentjes door heen kan zodat hij veilig zit.

In de beginfase is deze stoel nog veel te groot voor zo'n klein hummeltje, en gaat het zitten natuurlijk nog wat onwennig. Daarom levert Stokke ook hier een stoffen stoelverkleiner bij, zodat je baby van alle kanten op een zachte manier wordt ondersteunt. Met het tuigje in de stoel zet je hem vast, zodat hij nergens heen kan. 

stokke-steps-by-permafrost-800x530
stokke-steps-childrens-seating-system_9

Ook los verkrijgbaar is het kinderstoelblad, dat je aan de voorzijde van de stoel kunt monteren. Net als de bovenkant van de stoel en de ombouw is deze uitgevoerd in hard, wit plastic met een matte finnish. Wat vooral opvalt aan het blad is dat het zo lekker groot is: Volop ruimte om te kliederen met eten of speelgoedjes. Natuurlijk kun je het blad ook weglaten, en je kind gewoon bij 'aan tafel' schuiven. 

Jarenlang plezier

In tegenstelling tot een kinderwagen met reiswieg, die je eigenlijk alleen in de beginperiode veel gebruikt, gaat de Stokke Steps jaren mee. Als je peuter de kinderstoel uiteindelijk ontgroeit is en zo ongeveer naar de basisschool gaat, kun je de Steps namelijk gebruiken als gewone stoel. Dankzij de voetensteun zit je kind hoog genoeg om aan de keukentafel te zitten, maar krijgt hij wel steun onder zijn voeten voor extra stabiliteit en makkelijk op en af stappen. Volgens Stokke gaat de stoel nog de hele basisschool mee, maar misschien gebruik je hem tegen die tijd liever om een eventueel volgend kleintje in te zetten. 

Montage

Het in elkaar zetten van de stoel bleek erg makkelijk en was in ongeveer een half uurtje gebeurt. Er zit een duidelijke handleiding bij die precies uitlegt welk onderdeel waar moet zitten. Daarnaast zijn alle producten erg aantrekkelijk en zorgvuldig verpakt. Ook is het erg prettig dat de stoel 'feedback geeft' of het product goed is gemonteerd: Wanneer je het wippertje op het onderstel plaatst, moet er aan de zijkant een groen rondje ontstaan die aangeeft dat hij er goed op zit: Is dit niet zo dan zit de stoel nog niet goed vast. 

Schermafbeelding%202014-12-22%20om%2011.43.30
Schermafbeelding%202014-12-22%20om%2011.43.46

Design

Wat het meest opvalt aan de Stokke Steps is het mooie ontwerp en de prachtige afwerking van de stoel: Het onderstel is van hout, en verkrijgbaar in blank of donker hout. Je kunt kiezen uit 4 verschillende kleuren van de gestoffeerde onderdelen van de stoel: rood, blauw, grijs-beige en oranje. Zelf vond ik de grijs-beige variant het mooist, omdat hij zeker in combinatie erg stijlvol en neutraal oogt in je huis. Het zijn gelukkig ook geen van allen kleuren die uitgesproken voor een jongen of meisje zijn: Eigenlijk kun je dus geen verkeerde keuze maken. 

Alle onderdelen van de stoel zijn robuus, makkelijk schoon te maken en netjes afgewerkt. In het wippertje zitten hier en daar op de naad wel wat losse draadjes, maar deze kun je gemakkelijk weghalen met een klein schaartje of door ze even dieper in de stof te drukken. 

Schermafbeelding%202014-12-22%20om%2011.34.23

Verder voldoet de Steps aan alle veiligheidsregels die gelden voor baby- en kinderproducten. Zo heeft het onderstel ver uitstekende poten, waardoor de stoel eigenlijk onder geen enkele druk van je kind om kan vallen. Natuurlijk zorgt dat er wel voor dat de stoel wat meer ruimte in neemt in de kamer: Ik heb al een paar keer een teen gestoten omdat ik niet oplette waar de poten stonden. Maar veiligheid boven alles, en ik vind het een prettige gedachte dat mijn baby nergens heen gaat, hoe veel hij ook beweegt.

De stoel weegt zo'n 4 kilo en is dus ook makkelijk te verplaatsen. Dit is een groot verschil met zijn broertje Tripp Trapp, die geheel van hout is en daarom ruim 7 kilo weegt. 

Pluspunten

  • Heel erg mooi design
  • Vanaf geboorte te gebruiken
  • Baby en kind op 'tafelhoogte' = gezellig!
  • Makkelijk schoon te maken
  • Uit te bereiden met losse modules per levensfase
  • Handige speelarm in het wippertje om speelgoedjes aan te hangen

Minpunten

  • Complete set in een keer kopen is wel wat prijzig

Stokke-Steps-01

Eindoordeel

Zoals ik in de eerste regels van dit artikel al zeg, denk ik dat de Stokke Steps (naast de box :-) misschien wel het meest handige object voor mijn baby is geweest. In de eerste 6 maanden wil je je baby niet alleen maar in de box of in bed laten liggen maar graag ook dichtbij je houden. Natuurlijk kun je niet de hele tijd met je baby op de arm of in een draagdoek rondlopen, zeker niet in huis. Af en toe zul je zelf ook moeten eten, even willen opruimen of je kind gewoon aankijken.

Dan is de Stokke Steps ideaal: Je kind zit in de stoel namelijk hoog genoeg om alles te kunnen zien en jou te kunnen volgen door de kamer. Hij voelt zich dus nooit alleen! Wat ook een absolute uitkomst bleek, was de bijgeleverde speelarm die je aan de zijkant van het babystoeltje kunt monteren: Aan het oogje van de arm kun je een speelgoedje hangen, zodat je baby hiermee kan spelen zonder dat het steeds op de grond valt. 

Schermafbeelding%202014-12-22%20om%2011.37.52

Daarnaast vind ik het echt een uitkomst voor tijdens het eten: Als je met de hele familie aan tafel zit hoort je kleine spruit daar natuurlijk ook bij, hoe klein hij ook is. In de Stokke Steps kan hij meekijken hoe de andere mensen zitten te eten, zelf ook iets peuzelen en meegenieten van de gezelligheid, terwijl jij gewoon kunt eten. Na de onwennige beginfase ben je daar echt aan toe! 

Alhoewel de Stokke Steps wel een investering is (incl. alle onderdelen kost de complete set zo'n €524), kun je alle elementen in fasen aanschaffen. Je hoeft de investering dus niet in één keer te doen, zoals bij een kinderwagen vaak het geval is. Voor de eerste basisset betaal je in totaal €351: €182 voor het onderstel, en €169 voor het wippertje. De andere elementen zijn later los bij te kopen, ook handig als je een keer iets moet vervangen, want ook de poten zijn nog los verkrijgbaar. 

Mijn eindoordeel is dat de Stokke Steps zijn investering dubbel en dwars waard is: Een mooie stoel voor in je interieur en een babygadget waar jij en je kind nog jaren lang plezier van hebben!  

Elsbeth Kamphuis

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies