Google Wave in 2010 voor iedereen én open-source beschikbaar

Google Wave in 2010 voor iedereen én open-source beschikbaar

Een select gezelschap bloggers en journalisten mocht vanavond op het hoofdkantoor van Google in Amsterdam de bedenkers van Google Wave ontmoeten. In kleine setting presenteerden Lars Rasmussen en Stephanie Hannon hun nieuwe project sharing tool, die in hun ogen wel eens de vervanger van 'e-mail as we know it' zou kunnen gaan worden. 

Google Wave moet projecten en mailwisselingen inzichtelijker maken, doordat meerdere mensen er tegelijkertijd aan kunnen werken. Dat ziet er in de praktijk nogal complex uit, wie Google Wave voor het eerst gebruikt begrijpt niet meteen hoe het werkt. Toch is het volgens bedenker Lars Rasmussen vaak zo dat 'de dingen die ons leven makkelijker maken, vaak meer tijd kosten om onder de knie te krijgen'. 

Het veroorzaakt echter ook dat de eerste kleine groep gebruikers - Google Wave is op dit moment alleen beschikbaar voor mensen die een invite hebben ontvangen - het nieuwe concept voor heel andere doeleinden gebruikt. Als chatinterface of nieuw sociaal netwerk bijvoorbeeld. 

'Is Google niet bang dat Wave op andere wijze dan bedoeld gebruikt gaat worden' vroeg @markies daarom via Twitter. 'En gaat Google dit actief bijsturen of laten ze de crowd hun eigen rules en mogelijkheden bepalen?'. Het antwoord op die vraag laat zich raden: Google is blij met alle gebruik van Wave en probeert de opties voor verschillende gebruiken juist zoveel mogelijk te faciliteren. In Sidney, waar Google Wave ontwikkeld werd, gebruiken inmiddels veel onderwijzers het systeem, en blijkt het bijvoorbeeld een goede functie als interactief intranet te kunnen vervullen. 

Opmerkelijk is dus wel dat Google Wave ver weg van het Google hoofdkantoor in San Francisco ontwikkeld werd. In een team van 60 mensen werd sinds januari 2007 al aan Wave gewerkt. Het projectteam werkte ook niet direct samen met de mensen die verantwoordelijk zijn voor Gmail, wat opmerkelijk is omdat veel gebruikers nu al vragen naar een mogelijke samenvoeging van de twee. Die gaat er volgens Rasmussen en Hannon ook zeker komen. Hoe is op dit moment echter nog niet duidelijk. 

Veel eerste gebruikers vinden het op dit moment nog lastig om andere users te vinden waarmee ze projecten kunnen delen. Ik kreeg via Twitter dan ook van @vanmaanen en @mdebruin de vraag waarom er geen makkelijke zoekfunctie is naar contacten. Dit heeft volgens de makers te maken met het willen inperken van spam: Wie publieke zoekfuncties voor mensen maakt stelt mailadressen van gebruikers openbaar die ook door spambots kunnen worden opgepikt. Toch is het nu al wel mogelijk van je gmailaccount ook je wave-account te maken waarmee al je gmail contacten die ook al over Wave beschikken automatisch worden getoond. 

Het Google Wave team heeft altijd de ambitie gehad om Wave ook als een stand-alone protocol in de markt te zetten. In de toekomst hoopt het dan ook dat ook concurrenten zoals Microsoft een eigen mailpakket op basis van Wave gaan verkopen. Een klein bruggetje naar de ingestuurde vraag van @jcvangent: Komt Wave ook open-source beschikbaar? 

Dat is het volgens de makers al, zij het in een op dit moment nog veel beperktere vorm dan de makers hadden gewild. Op Waveprotocol.org is het Federation Protocol te bekijken en bestuderen, in de toekomst is het de bedoeling dat elke softwareontwikkelaar gratis met een volledige versie ervan aan de slag kan. Het is ook de bedoeling dat Wave daarmee als offline product ter beschikking komt. 

In de eerste helft van 2010 zou het Wave protocol volledig open-source beschikbaar moeten zijn. Dan wordt Google Wave ook opengesteld voor alle gebruikers, en kan iedereen er dus mee aan de slag. 

About%20Google%20Wave

Op de vraag wat op dit moment de meest gehoorde klachten zijn over Wave geven Rasmussen en Hannon zuchtend toe dat veel mensen balen van het idee dat ze 'nog een inbox moeten gaan beheren' en uiteraard de opmerkingen dat het systeem nog 'buggy' en 'langzaam' zou zijn. Dat is volgens hen inherent aan een bèta, maar ze proberen deze ergernissen wel snel weg te nemen.

Zo wordt er al gewerkt aan de mogelijkheid om 'surgery' op een wave te verrichten: Het wegsnijden van irrelevante side-info, zodat de thread interessant is voor bijvoorbeeld iemand die later in het project stapt, of alleen beperkte info hoeft te hebben. 

Wave zal uiteindelijk internationaal worden uitgerold en het is de bedoeling dat ze in elke grote taal gelokaliseerd wordt. Aan een betere mobiele versie wordt op dit moment ook gewerkt. Via een onopvallend linkje is Wave op dit moment al wel op de G1 beschikbaar, zij het in een zeer bescheiden versie. Interessante ontwikkelingen dus, die we voorlopig even in de gaten blijven houden.

Reacties (4)

 

 • Leuk, leuk, maar wie heeft er nou een invite voor mij?

  Vr 30 okt 2009, 21:10


  • Sander

  Hoi, je geeft aan dat het mogelijk is van je gmailaccount ook je wave-account te maken waarmee al je gmail contacten die ook al over Wave beschikken automatisch worden getoond. Hoe doe je dit? Alvast bedankt, Sander

  Vr 30 okt 2009, 22:39


 • Iphone_comment

  Wave accounts kan je gratis krijgen via een wedstrijd op twitter... Zoekmaar eens naar @googlewaveinv... Heb helaas nog nooit gewonnen :(

  Za 31 okt 2009, 01:07


  • he

  @Sander: Nou, simpel... Je doet gewoon even een llaanngggeee winterslaap tot 2010... Sta je even op. En gaat dan RAZENDSNEL naar Google Wave om je dan aan te melden...

  Vr 6 nov 2009, 18:09

Reageren

 • E-mail adres wordt niet getoond

 • HTML niet toegestaan. URL's worden automatisch clickable.

  * Verplicht veld


Gerelateerde video's

 • Google Nexus 7
 • Zelfrijdende auto van Google
 • Google Glass now on sale
 • Google Analytics in real life
 • Google Analytics in Real Life
 • Google recap 2011
 • Marissa Mayer over de laatste Google Maps innovaties
 • Freddie Mercury Google Doodle

Mooi gevonden

Heb jij de nieuwe Walther Isaacson al gelezen? En zo ja wat vond je er van? #boek


Dutch Cowgirls TV

Border_top
Border_bottom

Laatste reacties


Poll

Hoe vaak verstuur jij een tweet op Twitter?


Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de DCG nieuwsbrief:


Zoeken


Upcoming


Badges

Subscribe with Bloglines Add to Google
RSS Feed

Hosted by Nines