Filmposter lettertype Trajan staat garant voor Oscars

Sommige SXSW sessies zijn verborgen pareltjes in het bomvolle programma. Zo houdt de Vlaming Yves Peters vandaag een mooi betoog over het lettertype Trajan. Een naam die je misschien niets zegt maar vast herkent van talloze filmposters. Jarenlang was Trajan het meest gebruikte lettertype in Hollywood omdat het volgens een jarenlange mythe garant zou staan voor Oscars. Maar is dat echt zo?

De geschiedenis van Trajan gaat terug tot in de klassieke oudheid. Het Latijnse schrift op de Trajan paal in Rome inspireerde de mensen bij Adobe in 1989 om het font te digitaliseren en aan te gaan bieden in hun desktop publishing software. Het eerste gebruik van Trajan in de filmindustrie liet niet lang op zich wachten: Volgens onderzoek van Peters duikt in 1991 de eerste filmposter met het lettertype op. Vanaf dat moment worden het er elk jaar een paar meer, tot in 1995 Scent of a Woman overladen wordt met Oscars. Vanaf dat moment is de mythe 'Trajan brengt je een Oscar' geboren, en schiet het aantal filmposters met het lettertype door het dak.

Maar nu, bijna 20 jaar later lijkt het eens zo populaire film font zijn beste tijd te hebben gehad. Sierde het ooit nog de posters van A Beautiful Mind, The Illusionist, Titanic en Black Swan, nu wordt Trajan vooral gebruikt voor 'straight-to-DVD' films uit het B genre. Daarnaast blijkt dat Trajan helemaal geen garantie is voor het winnen van een Oscar. Van de 400 filmposters die Trajan gebruiken blijken er volgens Peters zijn onderzoek slechts enkelen ooit een Oscar te hebben gewonnen.

Gelukkig is er inmiddels al wel een nieuwe lieveling in Hollywood: Gotham heeft de plek van Trajan als meest gebruikte filmposter font inmiddels met verve overgenomen. Komt je bekend voor? Kan kloppen, Gotham had zijn Big Break namelijk in 2008 tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen toen het de 'Hope' en 'Change' posters voor de president Obama campagnes sierde. En bij die positieve kijk op de toekomst haakt conventioneel Hollywood maar al te graag aan.

Obama5__full
Trajan-movie-posters

Reageren

 • E-mail adres wordt niet getoond

 • HTML niet toegestaan. URL's worden automatisch clickable.

  * Verplicht veld


Gerelateerde video's

 • Lady Gaga tribute Sound of Music
 • Lady Gaga tribute Sound of Music
 • John Travolta verspreekt zich tijdens de Oscars bij aankondiging van Idina Menzel
 • SXSW 2013 in slechts 3 minuten
 • Food at SXSW 2013
 • SXSW Interactive 2013 van start
 • SXSW 2013 Promo
 • Video SXSW Interactive 2012

Mooi gevonden

Heb jij de nieuwe Walther Isaacson al gelezen? En zo ja wat vond je er van? #boek


Dutch Cowgirls TV

Border_top
Border_bottom

Laatste reacties


Poll

Hoe vaak verstuur jij een tweet op Twitter?


Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de DCG nieuwsbrief:


Zoeken


Upcoming


Badges

Subscribe with Bloglines Add to Google
RSS Feed

Hosted by Nines