Zo kom de hitte door met home made ijsthee

Vorig artikel Volgend artikel

Vandaag hebben we ons eigen Brazilië. Naarstig op zoek naar een zuchtje wind, je voeten in een grote emmer ijswater en als het echt niet meer gaat toch even je hoofd in de koelkast stoppen. Dé manier om deze hete dag door te komen. Maar natuurlijk mag het niet ontbreken aan liters koude dranken. Na het zoveelste glas water heb je ook wel weer even genoeg, de manier om toch gehydrateerd te blijven is variatie. Duik de keuken in het knutsel je eigen ijswater en –thee in elkaar.

Zo kom de hitte door met home made ijsthee

Tijd voor thee
Je kunt er niet omheen: het is warm. Zo moeten de Amerikanen zich hebben gevoeld in 1904 toen het idee van ijsthee is ontstaan. Ondanks dat warme thee bij hitte goed werkt om het lichaam op temperatuur te houden, is het soms wel heel erg lekker om een plons echt ijskoude thee binnen te krijgen. De basis voor home made ijsthee is echt goede thee. Hierin kun je naar hartenlust variëren. Oorspronkelijk werd groene thee als basis gebruikt, maar tussen 1800 – 1900 werd dit de ‘goedkopere’ geïmporteerde zwarte thee. Laat je eens inspireren in een (online) theewinkel zoals op Evans & Watson, waar je naast tal van theesoorten ook weetjes over thee kunt vinden. 

De basis zet je gewoon zoals je ook normaal je thee zet. Daarna is het een kwestie van extra smaak toevoegen met bijvoorbeeld munt en citroen. Zoeten met (kokosbloessem)suiker of aguave en heel, veel ijs. Je kunt bijvoorbeeld de kruidige Assam thee gebruiken als basis. Ondertussen muntblaadjes kneuzen, ijs flink crushen in een blender of met een staafmixer, afgekoelde thee gebruiken voor een echt slushie-effect en vervolgens zoeten (als een echte Zuid-Amerikaan met heel veel suiker, of de gematigde variant) en vervolgens citroen toevoegen. Daarna is het relaxen en genieten van je persoonlijke ijsthee. Vind je het teveel gedoe, dan kun je ook kiezen voor een ijstheemaker.

Water met een smaakje
Het is super simpel om je eigen water variaties te maken. Het enige dat je hoeft te doen is even snel naar de supermarkt, groenteboer of ecowinkel te hoppen en slim inslaan. Je kunt namelijk best veel in je water doen waardoor het extra verfrissend werkt. Trek de komkommers, gember, munt en basilicum uit de kast en bekijk welke smaak (of combi) je zelf het lekkerst vindt. Een schijfje citroen of limoen zorgt nog voor een extra kick, maar daarmee kun je het ook iets minder lang bewaren. Experimenteren mag. Een nachtje laten trekken en je persoonlijke water is klaar voor gebruik!

Noesjka van der Helm

Noesjka werkt voor Coopr en schrijft voor DutchCowgirls, Travelvalley en op haar eigen blog justagirlsbrainwaves.nl/blog.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies