Leuke feiten die je moet weten over koffie

Vorig artikel Volgend artikel

Koffie is met 4,4 koppen per dag de meest gedronken drank van Nederland.

 Ondanks er verschillende koffies beschikbaar zijn met ieder z'n eigen smaak en karakter, varieert Nederland nog weinig. Douwe Egberts onderzocht de koffieconsumptie in Nederland en de wereld met de Aroma Rood Blond en Donker als resultaat. Hier de leukste feiten en tips voor jou op een rij.

Leuke feiten die je moet weten over koffie

8 kilo koffiebonen per persoon per jaar. Daarmee drinken we meer koffie dan bijvoorbeeld de Italianen die 3,6 kopjes per dag drinken. 76 procent van de koffieconsumptie in Nederland wordt thuis gedronken. 20 procent op het werk en 4 procent onderweg. Een kleine meerderheid (55 procent) drinkt zijn of haar koffie zwart en 76 procent gezoet. Van de koffie die gedronken wordt, drinkt 63 procent uit gewoonte.

 

Koffiedrinkers zijn te onderscheiden in de traditionele klassieke drinkers (32 procent), moderne drinkers (56 procent) die graag variëren en puristen (12 procent), koffieconnaisseurs die het liefst bonenkoffie drinken. De ochtend is het meest populaire koffiemoment in Nederland, 55 procent van alle koffiedrinkers drinkt dan koffie. Dit wordt gevolgd door de avond met 33 procent, een opmerkelijk verschil met bijvoorbeeld Duitsland (9 procent) en Frankrijk (12 procent) waar het avondmoment veel minder prominent is.

Screen%20Shot%202013-05-16%20at%205.39.33%20PM1

Het moment van de dag, het soort koffie dat je drinkt, dit is allemaal van invloed op de functie die een kopje koffie kan hebben. Voor elk type koffiedrinker en voor ieder moment een bijpassende koffie. In totaal zijn er 5 functies te onderscheiden (merk op dat één koffiesoort meerdere functies kan hebben): 

Energie
46% van de koppen koffie wordt gedronken om de energie die koffie geeft. Het is de koffie die je op gang brengt of zorgt dat je er weer tegenaan kan gaan.

Relax
Koffie wordt ook gedronken vanwege de behoefte aan ontspanning en rust, zo’n 56% van alle kopjes koffie zorgt voor een ontspannen momentje.

Verwennerij
Een heerlijke cappuccino of slow coffee. Voorbeelden van de 22% van de kopjes koffie die gedronken worden als verwennerij.

Maaltijd
28% van de koppen koffie wordt gedronken ter afsluiting van een maaltijd. Een finishing touch voor je weer verder gaat.

Routine
Koffie wordt ook vaak vanuit een dagelijkse gewoonte gedronken en geeft ritme aan de dag. 63% van de koppen wordt gedronken omdat men dat uit routine doet.

e49e1df088acea449deb6b09c38ef3e1

De trends in koffie zijn variatie, verse bonen en slow coffee. Hoe je een goed kopje slow coffee zet? In ieder geval niet met een filtermachine, die overigens meer dan 70% van de Nederlandse huishoudens in huis heeft. De lekkerste koffie zet je door het water zelf op een filter met koffie te schenken. Volg de volgende stappen van Douwe Egberts voor een optimaal resultaat:

1. Plaats een papieren filter (formaat 4) in een filterhouder en giet voorzichtig wat water over het filter totdat deze nat is.

2. Spoel de kan om met heet water om deze voor te verwarmen.

3. Vul het filter met 6 à 7 gram koffie per gewenst kopje koffie.

4. Schud het filter om de koffie gelijkmatig te verdelen.

5. Neem per gewenst kopje koffie 125 ml water dat net van de kook af is. Bij het schenken van het water is het belangrijk dat het filter niet in één keer volgeschonken wordt. Door eerst kleine hoeveelheden water gedoseerd over de koffie te schenken, komen de rijke aroma’s van de koffie maximaal tot hun recht. Schenk dus eerst een kleine hoeveelheid water op de koffie totdat deze net onder water staat en wacht 15 seconden.

6. Schenk daarna de rest van het water geleidelijk en gelijkmatig in een ronddraaiende beweging over de koffie.

7. Wacht tot al het water volledig door de koffie en het filter is gelopen.

8. Voor het serveren de koffie nog even goed doorroeren. Dat zorgt voor een evenwichtige koffie door het vermengen van het primaire en secundaire zetsel. De koffie blijft beter op temperatuur en smaakt nog lekkerder in voorverwarmde kopjes.

Liever een snel kopje uit de Senseo? Kwaliteitsmanager John Davelaar (Douwe Egberts) geeft de tip dat een bolstaande verpakking in het schap vers verpakt is. 

Bekijk de infographic met alle resultaten uit het onderzoek van Douwe Egberts hier.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies