Waarom wij liever niet meer bij McDonalds eten

Vorig artikel Volgend artikel

Er is online veel te doen over de ingrediënten van Mc Donalds fastfood. En na het zien van de vele foto’s, filmpjes en het lezen van de blogs over dit onderwerp, is de eetlust ook ver te zoeken.

Mc Donalds is zelf druk bezig met een imagocampagne. Op de site vrolijke foto’s van appel plukkende vrouwen. Op het menu meer gezonde alternatieven, zoals fruit en salades. Maar mag het baten? In de ruis online is de kritiek over het fastfoodconcern groeiende. Ook lekt er steeds meer informatie uit over de bestanddelen van de hamburgers en de Chicken Mc Nuggets. Een overzicht:

Waarom wij liever niet meer bij McDonalds eten

Roze kippenpasta

Het circuleerde vorig jaar al op twitter: de foto van de roze kippenpasta. Op z’n blog Early Onset of Night publiceerde Michael Kindt een foto van een roze kippenpasta. Hij blogte smakelijk over hoe hele kippen – veren, snavels, poten, ingewanden en al - in industriële blender gaan. De pasta wordt geweekt in ammonia om alle bacteriën te doden. Daarna wordt het gekleurd, gekruid en voorzien van kippenaroma. De pasta wordt gebruikt voor de meeste kant-en-klare kippensnacks, zoals knackworsten, kipcorns en nuggets.

Oneindig houdbaar

Ook de hamburger moet er aan geloven. Wie googlet, vindt veel sites over eindeloos lang houdbare hamburgers. Een gezonde voedingsadviseur zeult een exemplaar al 4 jaar langs klaslokalen. Ze laat kinderen raden welke hamburger ouder is: de net gekochte of degene die net zo oud is als zij. Kinderen zien het verschil nauwelijks. Een fotograaf maakte bijna een jaar lang dagelijks een foto van een burger, die geen enkel teken van ouderdom vertoont.

Chemische bestanddelen

De nieuwste aflevering in het McDonalds bashen is de ingrediëntenlijst van de Mc Nuggets. Uitgangspunt is een artikel in de Huffington Post waarin staat dat 50% van de kippenhapjes bestaan uit kip. De overige 50% zijn ingrediënten, die weinig mensen in de keuken zullen hebben, zoals dimethylpolysiloxane (gemaakt van siliconen) of tertiary butylhydroquinone (een anti-schimmelmiddel). Eet smakelijk!

Nuance in de hetze

Toegegeven: dezelfde Huffington Post biedt ruimte aan nuance in de hetze van gezondheidsfreaks. Er is onlangs een artikel gepubliceerd waarin wordt gesteld dat Mc Donalds wettelijk verplicht is om alle ingrediënten op de site te zetten en in hun officiële lijst geen sprake is van gemalen kippenpasta. Ook is er een site waarop wetenschappers beweren dat ook ander, aan droge lucht blootgestelde hamburgers inderdaad weinig ontbinding vertonen.

Health hype

Mag het nog baten? Internet is een machtig alternatief voor de ouderwetse heksenjacht. Nu de milieuhype langzaam plaatsmaakt voor een health hype is fastfood een gewillig slachtoffer. Het begon in 2004 met de film ‘Supersize me’. Nu 7 jaar later de eerste Amerikaanse stad officieel het happy meal in de ban heeft gedaan lijkt Mc Donalds af te steven op een onzekere toekomst.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies