Stop de Telefoongids!

Stop de Telefoongids!

Elk jaar is het weer een feest: een pak papier van een kilo, de Telefoongids. Bij ons gaat 'ie meteen de oudpapierbak in, want je kunt telefoonnummers natuurlijk veel sneller en makkelijker online opzoeken.

Stopdetelefoongids.nl erkent dit probleem en heeft besloten er iets aan te doen. Als je je zou kunnen afmelden voor de Telefoongids, scheelt dat voor jezelf net even dat kleine ergernisje van wéér een kilo oud papier. Bovendien doe je ook weer een kleine goede daad voor het milieu: per Telefoongids bespaar je 0,5 kg CO2-uitstoot. Per Gouden Gids komt daar 850 gram oud papier en 0,4 kg CO2 bij.

Mijn eerste reactie was: handig, goede actie, maar het zal wel niets worden. Waarschijnlijk is het goedkoper om te veel gidsen te drukken en te distribueren dan al die administratie bij te houden. Maar blijkbaar kan het toch: in België kun je wel aangeven dat je geen papieren Telefoongids meer wil, en die actie heeft al 40.000 afmeldingen opgeleverd.

Op de Nederlandse site zijn er nu pas ruim 200 reacties. Nog veel te doen dus. Mobiliseer je vrienden!

Reacties (29)

 

  • Karina

  goed plan! Weg met dat ding. Ik vraag me wel eens af wie – behalve mijn moeders generatie - het boek nog gebruikt. Kan daar niet eens een onderzoekje naar gedaan worden?

  Di 26 aug 2008, 11:01


 • @Karina:

  Volgens De Telefoongids zelf gebruiken 2 miljoen mensen per dag de diensten die De Telefoongids biedt. 60% daarvan (1.2 MILJOEN) zou dus dagelijks de papieren gids gebruiken.

  Wij van stopdetelefoongids weten niet hoe ze aan deze statistieken komen, maar het gezegde luidt dat 78.2% van de statistieken ter plekke verzonnen wordt.

  Dank voor de steun!

  Di 26 aug 2008, 11:11


  • Karlijn

  dit past helemaal in de ontwikkeling dat allerlei partijen papieren dingen afschaffen: afschriften van banken, verzekeraars die alles online doen etc etc. Goed plan, ik ben helemaal voor!

  Overigens vind ik dat je voor de 'oudere generatie' altijd nog een aantal zou kunnen drukken die je op aanvraag verstuurd. Ik denk dat dat wel klantvriendelijker is.

  Di 26 aug 2008, 11:29


  • Karina (mobiliserend)

  @SdT: dan nog hoeven 0,8 miljoen boeken gewoon niet gemaakt worden... Winst!

  Di 26 aug 2008, 11:31


 • Ik heb het nieuws maar gelijk gerepost. Lijkt me niet overbodig om een beetje gewicht in de schaal te werpen!

  Sorry padvinders en locale schaatsclub!

  Di 26 aug 2008, 12:23


 • Bij ons ligt dat ding ook ongebruikt in de kast stof te vergaren. Online nummers opzoeken is gewoon zoveel makkelijker (plus dat de papieren versie alleen regionaal is).

  Di 26 aug 2008, 14:27


 • Lijkt me een goed plan om de telefoongids sowieso helemaal af te schaffen!

  Di 26 aug 2008, 15:20


 • Dat lijkt me wat te ver gaan, niet iedereen gaat op internet naar telefoonnummers zoeken (bijvoorbeeld mijn oma, die raakt geen computer aan). Het lijkt mij beter om iedereen de keuze geven of ze een telefoonboek willen ontvangen. Regionaal moet dat toch in een database te vangen zijn?

  Di 26 aug 2008, 16:00


 • Door de aanstaande fusie scheelt het in ieder geval al de helft van het aantal gedrukte boeken?!

  Di 26 aug 2008, 17:13


 • Ha EINDELIJK! Ik heb me zojuist uitgeschreven. Ligt alleen maar in de weg in de kast, dat stomme ding.

  Di 26 aug 2008, 17:40


  • Hilde

  .... gemiste kans.
  Ik dacht meteen: mooi waar schrijf ik me in? Maar http://stopdetelefoongids.nl/meedoen
  geeft een prachtige "HTTP 404 melding"..... Tot zover mijn inschrijving :-(

  Di 26 aug 2008, 17:42


 • Hilde, Sorry voor het ongemak.
  In samenwerking met de webhoster hebben we even snel een hoop capaciteit bijgeschakeld wat een hoop problemen moet voorkomen, dit is helaas niet zonder horten en stoten gegaan voor sommige mensen. Als je het opnieuw zou willen proberen zou het moeten werken!

  Di 26 aug 2008, 18:40


 • Ik ben helemaal voor en als ik zo kijk naar de mensen bij mij in het portiek ook want de telefoongidsen hebben een maand op de brievenbussen gelegen en alleen de 2 bejaarden hebben hem meegenomen.

  Di 26 aug 2008, 22:06


  • Marnix

  Beste,

  Ik hoorde van het initiatief op de radio deze week. Toevallig woon ik in hetzelfde postcodegebied waar de foto is gemaakt!

  Mooie daad en succes

  Do 28 aug 2008, 12:00


  • J.

  er zijn al ontzettend veel onderzoeken gedaan. de papieren gids word nog meer dan 1 miljoen keer per dag geraadpleegd.

  Di 2 sep 2008, 18:44


 • J.: Die mensen moeten vooral de ontvangst niet opzeggen. Iedereen die hem hoogstens voor een wiebelende tafel gebruikt zou die mogelijkheid wel moeten hebben, toch?

  Wo 3 sep 2008, 10:12


 • Hi, dit initiatief is heel goed maar werkt niet in de praktijk. Het initiatief is of commercieel interessant qua adverteerders op hun site of ze hebben niets te vertellen.

  Lees hier de email die wij vandaag naar de organisatie van www.stopdetelefoongids.nl hebben gestuurd:

  Per augustus 2008 heb ik mij aangemeld om de Telefoongids en Gouden Gids niet meer te ontvangen en dit is door jullie bevestigd. Vervolgens ontvangen wij vandaag (15 november 2008) gewoon weer de papieren Gouden Gids in de bus.
  Wat is dit ? Hoe geloofwaardig is dit initiatief nog ?

  Graag een reactie,
  bedankt, Philip

  Za 15 nov 2008, 18:06


 • Hoi Philip,

  Ik denk dat er een beetje verwarring ontstaan is over het doel van de site. Het gaat hier heel duidelijk om een *petitie* die de Telefoongids / Gouden Gids wil aansporen om deze opt-out's te gaan verwerken.

  Helaas gaat dat (zoals gewoonlijk met grote bedrijven) niet vanzelf.

  De Telefoongids schermt met een onderdeel van De Telecomwet waardoor zij verplicht zijn De Telefoongids te verspreiden. Ze hebben dan ook een handtekening nodig (zeggen ze zelf) om te bevestigen dat je ook echt geen gids meer wil hebben.

  Totale onzin natuurlijk vinden wij anno 2008, vandaar dus deze petitie.

  We're still working on it :-) Nog even geduld dus.

  Za 15 nov 2008, 20:47


 • Hoi stopdetelefoongids.nl, bedankt voor je reactie. Waarom ga je niet naar een 2e kamerlid belast met milieu om dit door te zetten of benader je opiniebladen om deze milieu besparing te realiseren, of ben je hier al mee bezig ?

  bedankt,
  Philip

  Zo 16 nov 2008, 12:34


 • Mooi, behalve is het gewoon één nog dikker gids wordt.

  Stoppen met de gratis en vooral ongevraagde verspreiding graag:

  http://www.stichtingmilieunet.nl/andersbekekenblog/?p=403

  Do 20 nov 2008, 14:53


 • Ik heb de discussie nog maar eens aangeslingerd: http://www.molblog.nl/bericht/het-minst-gelezen-boek-van-nederland/

  Wo 14 okt 2009, 10:27


 • Ik zeg stoppen. Hj was er vandaag weer! Ondanks de nee-nee sticker gewoon op de stoep. Kan echt niet!!

  Wat kunnen we er tegen doen?

  Di 24 nov 2009, 21:56


  • Maar ik

  Ik kreeg de stomme gids ook gewoon weer, ondanks mijn vermelding in www.stopdetelefoongids.nl ! Gaat wederom natuurlijk rechtstreeks de papierbakin! Wat moet ik ermee? Stomme eikels van de telefoongids! en van www.stopdetelefoongids.nl !

  Do 26 nov 2009, 19:09


  • Maar ik

  Je kunt niet eens contact krijgen met de eikels van stopdetelefoongids.nl Het volgende bericht wilde ik sturen: Waarom krijg ik elke keer die stomme gids weer ondanks mijn inschrijving? Leuk initiatief als het zou werken! Als jullie er echt wat tegen zouden willen doen dan zou het wel werken, jullie werken gewoon samen met de telefoongids! Jullie zij een f*cking HOAX!

  Bij verzenden krijg je een foutmelding
  www.stopdetelefoongis.nl is gewoon van de telefoongids!

  Do 26 nov 2009, 19:19


  • Maar ik

  Ik heb een reactie terug gekregen van stopdetelefoongids.nl en wil mijn woorden bij deze terug nemen. De reactie was als volgt:

  Leuk dat je je ingeschreven hebt, jammer dat je tegen mij gaat schelden :-)
  Zoals je duidelijk hebt kunnen lezen op de site, en in je welkomstmail, stopdetelefoongids.nl is een *petitie* oftewel, het staat en valt bij de hoeveelheid support die ik krijg. Heb je het al eens geprobeerd op te nemen tegen een grote organisatie?

  Er zitten echt wel plannen in de koker :-) Je kunt zeer binnenkort een e-mail verwachten aan alle mensen die zich ingeschreven hebben, waarin je een brief (met handtekening) kan sturen naar De Telefoongids om je uit te schrijven. Helaas werkt De Telefoongids totaal *niet* mee aan het regelen van een digitale uitschrijving, omdat ze beweren dat ze een handtekening nodig hebben van een rechtspersoon om een dienst stop te zetten waarom die gene niet gevraagd heeft.

  Hou vol dus :-)

  Groeten,


  Jelle Ursem
  Stopdetelefoongids.nl

  Do 26 nov 2009, 20:07


  • Nieske

  Wat een vriendelijke en positieve reactie van Jelle Ursem :) Eerlijk gezegd lijkt het me sterk dat het daadwerkelijk gaat lukken hoor – wij krijgen hier altijd een stapeltje telefoongidsen per portiek, ongeadresseerd en al, dus als ik mijn adres uitschrijf heeft dat volgens mij niet zo veel zin. Maar goed, wie weet!

  Do 26 nov 2009, 20:11


  • Paul

  Geen telefoongids meer? Kijk hier maar eens:
  http://over.detelefoongids.nl/corporate/show/id=41137

  Za 3 apr 2010, 19:31


 • Laatste bericht staat hier van 2010 april en nog is er niets veranderd ,kreeg vanmorgen weer dat ding op de mat .Schandalig dat niemand met de bezuinigingen uit de regering niets van gezegt of iemand anders ,verplicht moet je het maar slikken en ik heb hem alweer bij oud papier gegooid niet te rijmen zoiets .
  Doodzonde van al die bomen die hier voor gekapt worden ,meeste mensen hebben een PC het is ouderwets geworden laten de mensen hem gratis aan kunnen vragen en niet milioenen brievenbussen volgooien dood en de dood zonde voor dat geld kun je weer een heleboel monden vullen aan de andere kant v/d wereld ,dit is verkwisting v/d bovenste plank .

  HOPELIJK ZIJN ZE DAAR NOG VOOR HET EINDE VAN HET JAAR NIET MEER HORENDE DOOF EN ZIENDE BLIND .
  Scheelt een heel stuk natuur wat kan blijven bestaan.

  Ma 29 aug 2011, 16:47


  • Walther Ploos van Amstel
  • [website]

  Ik heb wisselende contacten met het hoofd Customer Centre van de Telefoongids... Helaas is dat elke zoveel maanden weer een nieuwe uitzendkracht. Een echt band bouw je dan niet op. Ik wil namelijk van de stapel Telefoongidsen in onze hal af! En dat lukt niet.

  Nee-nee is ook echt nee
  Want, ze staan er weer in ons portiek. Enorme bundels Telefoongidsen. Ze zijn zomaar neergedonderd door de bezorgers, die geen enkel respect hebben voor onze afmelding via internet, laat staan voor de nee-nee-stickers op de brievenbussen in ons portiek. En niemand van de bewoners die er eentje meeneemt. Een geduldige geel-witte berg die in alle eenzaamheid wacht op de schoonmaker.

  Wat een schaamteloze verspilling van geld, papier en energie. Wat is er mis met het corporate social responsibility gevoel van het Telefoongidsmanagement? Het wordt tijd voor een Amsterdams bezorgverbod of een consumentenboycot. Foto’s van het managementteam op het Internet, hun privé-adres en telefoonnummers erbij en hup al die gidsen retour naar hun Aerdenhoutse villa’s.

  Overbodig
  Het internet is toch veel handiger, die ouderwets Telefoongids is overbodig. Dat dikke pak papier is niet meer van deze tijd. Een verspilling van advertentiegeld van al die kleine ondernemers die er weer intrapten.

  Die domme dikke gids geeft alleen maar irritatie, vooral als je 'm al drie jaar geleden hebt opgezegd. Bied consumenten de keuze om te ‘opt-innen’! Dat moet tegenwoordig voor elke onschuldige webmailing. Waarom niet voor zo’n maatschappelijke onverantwoorde stapel papier? En klagen via hun site? Het kan, maar ze reageren niet... bah! Het interesseert ze totaal niet.

  Opt out of bezorgverbod
  Wij hebben de gids al drie jaar geleden opgezegd! Dat heeft de vorige manager Customer Centre me zelfs nog bevestigd per mail. Toch blijft die verdomde gids, vaak twee keer achter elkaar, komen. De manager mailde me nog: ‘Vanaf volgend jaar ontvangt u de gids niet meer....’. Mooi wel dus, en ik ben bang dat we er nog niet klaar mee zijn.

  Vandaag belde de chef distributie naar aanleiding van mijn klaagtweet over de bezorging met een simpele mededeling: 'We kunnen niet beginnen aan het overslaan van individuele huizen bij de bezorging in Amsterdam. Dat is echt onbegonnen werk. U zou de distributieilijsten eens moeten zien...'. Ik werd voor eerst in lange tijd weer eens goed nijdig aan de telefoon.

  Het is de hoogste tijd voor een echt bezorgverbod in Amsterdam. Hopelijk voelt ons stadsbestuur daarvoor. Het zou een geweldige daad van duurzaamheid zijn. Wat ons rest tot dan? Massaal opzeggen, massaal klagen, massaal die gids in de brievenbus proppen, massaal twitteren en nooit, en ook echt nooit meer iets kopen bij de adverteerders in die gids.

  Wo 14 sep 2011, 22:00

Reageren

 • E-mail adres wordt niet getoond

 • HTML niet toegestaan. URL's worden automatisch clickable.

  * Verplicht veld


Gerelateerde video's

 • Renault 2010 Commercial
 • Nicolette from PICNIC tells about the Green Challenge
 • The New 17-inch MacBook Pro Green Ad

Mooi gevonden

Heb jij de nieuwe Walther Isaacson al gelezen? En zo ja wat vond je er van? #boek


Dutch Cowgirls TV

Border_top
Border_bottom

Laatste reacties


Poll

Hoe vaak verstuur jij een tweet op Twitter?


Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de DCG nieuwsbrief:


Zoeken


Upcoming


Badges

Subscribe with Bloglines Add to Google
RSS Feed

Hosted by Nines