FairPhone - de eerste eerlijke mobiele telefoon

FairPhone - de eerste eerlijke mobiele telefoon

Vandaag gaat FairPhone van start. Blackberry’s, iPhones en Androids: de consument heeft volop keuze aan mooie en innovatieve mobiele telefoons. Maar wie een ‘eerlijke’ variant hoopt te vinden, komt bedrogen uit. FairPhone wil hierin verandering brengen.

Vandaag gaat FairPhone van start. Blackberry’s, iPhones en Androids: de consument heeft volop keuze aan mooie en innovatieve mobiele telefoons. Maar wie een ‘eerlijke’ variant hoopt te vinden, komt bedrogen uit. FairPhone wil hierin verandering brengen.
 
Consumenten beslissen
FairPhone is anders dan andere telefoonontwikkelaars. Het laat gebruikers zélf beslissen wat voor telefoon ze willen. Door hen via www.fairphone.org te laten samenwerken aan een mobiel die én mooi is én de nieuwste functionaliteiten heeft. Naast design en techniek kunnen zij op de site ook uitgebreid meedenken over de FairPhone-campagne. Bovendien betrekt FairPhone hen bij de zoektocht naar eerlijke grondstofwinning.
 
Enorme winsten
FairPhone richt allereerst de schijnwerpers op Congo. Hier komen twee belangrijke grondstoffen voor mobieltjes vandaan: koper en kobalt. De meeste lokale mijnwerkers halen deze mineralen onder erbarmelijke omstandigheden en voor een salaris van niks uit de grond. De rijke, vaak internationale mijnbouwbedrijven strijken ondertussen enorme winsten op. FairPhone gaat in Congo – samen met een documentairemaker en een Congo-expert – op zoek naar mijnbouw waarin mijnwerkers wél menswaardig (fair) behandeld worden.
 
Nieuw inzicht
FairPhone wil zo’n eerlijke grondstof mee terug nemen naar Nederland en deze aanbieden aan producenten van mobiele telefoons. Als bewijs dat die eerste stap in de productieketen wel degelijk fair kan zijn. Veel grote telefoonproducenten zeggen dat deze garantie niet mogelijk is. FairPhone hoopt deze producenten tot een nieuw inzicht te brengen, om hen vervolgens uit te nodigen mee te werken aan de ontwikkeling én verkoop van een eerlijke telefoon.
 
Eigen community
FairPhone zal zich de komende maanden op veel manieren laten zien. Zo is het aanwezig op festivals, ontwikkelt het een eigen flagship store en wordt het sponsor van voetbalteams in Nederland en Congo. Ook komt er een online community. Op www.fairphone.org kan iedereen die wil meewerken aan de eerste ‘eerlijke’ telefoon ter wereld een eigen profiel aanmaken. Zij vinden op de site relevante blogs en video’s , kunnen zich opgeven voor de reis naar Congo en delen via challenges hun design- of campagne-ideeën.
 
Klik hier voor het FairPhone filmpje: http://www.fairphone.com/node/153

 

Reacties (4)

 

 • Uitstekend idee - laat dit product maar snel op de markt komen !

  Ma 4 apr 2011, 19:44


 • Bestaat dit nog wel ?

  Zo 1 mei 2011, 13:15


  • lidy

  Heel goed idee. Ik zal hem kopen als het op de markt komt.

  Wo 8 mei 2013, 23:36


  • R.Smit

  kan ik dan mijn oude nummer ook houden?

  Vr 13 sep 2013, 14:57

Reageren

 • E-mail adres wordt niet getoond

 • HTML niet toegestaan. URL's worden automatisch clickable.

  * Verplicht veld


Gerelateerde video's

 • Toyota onthult concept car Me.We
 • Click and Grow
 • LotusGrill
 • Teken 3D-tekeningen met de 3Doodler!
 • Bicycled
 • Sunwear design
 • Typophile Festival Opening Credits
 • !SYOU A new way to walk.

Mooi gevonden

Heb jij de nieuwe Walther Isaacson al gelezen? En zo ja wat vond je er van? #boek


Dutch Cowgirls TV

Border_top
Border_bottom

Laatste reacties


Poll

Hoe vaak verstuur jij een tweet op Twitter?


Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de DCG nieuwsbrief:


Zoeken


Upcoming


Badges

Subscribe with Bloglines Add to Google
RSS Feed

Hosted by Nines