Philips geeft zonlicht aan bewoners donkerste plek op aarde

Svalbard, zoals de totale Fjordengroep officieel heet, is het allernoordelijkst gelegen stukje land op onze wereldbol waar nog mensen wonen. Op slechts 1000 km van de Noordpool zijn de winters er koud en donker, wat de locatie ideaal maakt voor een bijzonder experiment: worden mensen actiever en positiever wakker van kunstmatig zonlicht?

Op uitnodiging van Philips was ik deze week te gast in Longyearbyen, de grootste nederzetting op Spitsbergen. Spitsbergen is op haar beurt het grootste eiland van de Svalbard archipel welke ver boven Noorwegen ligt. Als onderdeel van het Noorse koninkrijk is de voertaal Noors, evenals de munteenheid. Toch komen de bewoners van het eiland uit alle windstreken. Zo ontmoetten we Constance Andersen, een nuchtere Hollandse uit Deventer die in de jaren 70 naar Noorwegen reisde en verliefd werd op een Noor. Na jaren op het Noorse vasteland te hebben gewoond bezochten zij en haar man Spitsbergen voor het eerst in 1996 en besloten er te blijven.

En dat is bijzonder, want in totaal wonen er slechts 2300 mensen op het eiland, waarvan de meesten in de gemeente Longyearbyen. Wie het indrukwekkende landschap voor het eerst ziet moet net als in een woestijn wennen aan zijn uitgestrektheid en het totale gebrek aan bomen. Op de tundravlakten en bergen viel deze week de eerste sneeuw van deze winter en omdat de bodem uit permafrost bestaat hebben alle huizen, hotels, scholen en winkels hun fundering boven de grond liggen. Voor de huizen staan sneeuwscooters in plaats van auto's geparkeerd.

Svarbald2%200191
Svarbald2%20023

Wat het meest in het oog springt is echter de constante staat van schemering die over het eiland hangt. Nu de winter nadert worden de dagen met rasse schreden korter: Om 15.00 treed de duisternis in al is het pas drie uur later echt volledig donker. In de late ochtend voltrekt dit langdurige proces zich in omgekeerde volgorde. Precies om die reden besloot Philips 300 wake-up lights uit te delen aan de inwoners van Longyearbyen, als onderdeel van een grootschalig praktijkonderzoek.

'De omstandigheden zijn hier ideaal' aldus Philips Light Therapy Expert Daniel Adams. 'Er zijn geen externe factoren die het onderzoek beinvloeden, zoals verkeerslawaai of stadsverlichting. Op Svalbard is donker ook echt donker. Maar bewezen is dat mensen van oudsher wakker worden als de zon op gaat en slaperig worden als deze weer onder gaat. Met de uitvinding van de lamp vond Edison indirect ook slapeloosheid uit'.

Svarbald2%20150
Svarbald2%20155

Licht is dus voor een groot deel verantwoordelijk voor onze interne 'body clock' en die is in deze moderne tijd helemaal ontregeld. En in Svalbard helemaal, nu 'The Dark Season' zich weer aandient. Het is bewezen dat mensen niet alleen moeite hebben met opstaan als het in de winters donkerder wordt, men wordt er zelfs ronduit depressief van.

Met het onderzoek onder 300 inwoners van het donkerste stukje aarde wil Philips aantonen dat de Wake-Up Light het mensen makkelijker maakt om op te staan en ze als gevolg daardoor lekkerder in hun vel zitten. Bijzonder is ook de 'Dawn-functie' die het apparaat inmiddels heeft: Daamee voltrekt het zonsopgang proces zich in omgekeerde volgorde en zou het dus makkelijker moeten zijn om in slaap te vallen. 'We suffer from social jetlag' zegt Adams hierover. 'Als we in de winter naar ons werk gaan is het nog donker, en als we naar huis rijden ook. Onze ogen missen de zonlichtcellen die het zo broodnodig heeft om in balans te blijven.

Svarbald2%20199


De Wake-Up light is wat hem betreft daarom bijzonder, en anders dan 'normaal kunstlicht'. De lamp gloeit in 30 minuten geleidelijk op en bootst daarmee zo exact mogelijk een echte zonsopgang na. De vormgeving en grootte zorgen er bovendien voor dat de hele kamer verlicht raakt en de lichtintensiteit heeft met maximaal 250 lux eenzelfde frequenetie als die van een zonsopkomst. Daarnaast is aangetoond dat een van de ingebouwde alarmgeluiden - kwetterende vogeltjes - ook een natuurlijke wakker maker is.

De bewoners van Longyearbyen zullen het de komende maand zelf mogen gaan ervaren. Gisteravond haalde alle deelnemers aan het experiment hun lampen op en over een maand zal Philips zijn onderzoeksresultaten en een documentaire over het project presenteren. De bevindingen van de deelnemers zijn ook te volgen op deze Facebook pagina.

Svarbald2%20183

Reacties (5)

 

 • Een mooi artikel om te lezen (en te bekijken). Een hele andere wereld dan hier. :) Ik ben benieuwd naar de onderzoeksresultaten, ik overweeg soms ook om zo'n lamp aan te schaffen... vooral in die donkere wintermaanden.

  Do 21 okt 2010, 13:13


 • Wow, Marjolijn, dit moet echt een heel bijzondere ervaring zijn. Ik zie geen beren op de weg ;) maar hopelijk zie jij ze wel, veel plezier daar en maak vooral veel foto's

  Do 21 okt 2010, 21:06


  • jeroen

  Dat was vast een erg leuk persreisje.

  Ma 25 okt 2010, 16:36


 • Er is maar een lichttechnologie waarmee licht opgewekt kan worden dat de zelfde eigenschappen heeft als Zonlicht en dat is een Sulphur Plasma Lamp .

  Wo 3 nov 2010, 11:18


  • Adrian

  Alleen een Sulphur Plasma Lamp kan echt effctief verschil maken als de zon zelf niet opkomt !

  Wo 3 nov 2010, 11:20

Reageren

 • E-mail adres wordt niet getoond

 • HTML niet toegestaan. URL's worden automatisch clickable.

  * Verplicht veld


Gerelateerde video's

 • Sleep Shepherd
 • Armin van Buuren ontwikkelt koptelefoon met Philips
 • Nescafé oploskoffie verpakking met ingebouwde wekker
 • Je eigen Latte Art maken: Een fluitje van een cent met deze handleiding
 • Achter de schermen bij de Philips Gran Barrista Coffee Lovers campagne (video).
 • Ostrich Pillow
 • Philips Hue 1.1
 • The Art of Ironing

Mooi gevonden

Heb jij de nieuwe Walther Isaacson al gelezen? En zo ja wat vond je er van? #boek


Dutch Cowgirls TV

Border_top
Border_bottom

Laatste reacties


Poll

Hoe vaak verstuur jij een tweet op Twitter?


Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de DCG nieuwsbrief:


Zoeken


Upcoming


Badges

Subscribe with Bloglines Add to Google
RSS Feed

Hosted by Nines