Biologische usb-stick

Vorig artikel Volgend artikel

We zagen laatst al de bling bling usb-sticks van Swarovski maar deze usb-stick is ook wel apart en goed voor het milieu….of toch niet.

Biologische usb-stick

Het in Hong Kong gevestigde bedrijf Hoshino heeft een usb-stick gefabriceerd op basis van maïs. Hierdoor zou de behuizing van de flashdrive geheel biologisch afbreekbaar zijn.

 

De behuizing van de usb-stick, die van de fabrikant de vorm van een maïskolf heeft gekregen, is gemaakt van polylactide. Deze thermoplast wordt geproduceerd op basis van maïszetmeel en wordt de laatste jaren ingezet als milieuvriendelijk alternatief voor plastics op basis van olie. Het materiaal is echter wel duurder om te maken dan kunstmatige plastics. Wanneer polylactide wordt afgebroken, bijvoorbeeld wanneer de stick na gebruik op een vuilnisbelt belandt, dan wordt het materiaal door bacteriën afgebroken in de componenten water en koolstofdioxide.

 

In eerste instantie dacht ik wow, dat is handig. Die wil ik ook wel. Na wat surfen op het web lees ik wel ontzettend veel negatieve reactie. Velen vinden dat men niet eens een behuizing nodig heeft voor een usb-stick en sommigen geven aan liever maïs aan derde wereld landen te geven. Daarbij wordt kostbare landbouwgrond gebruikt om maïs te verbouwen wat dus uiteindelijk beland in de industrie. Ook geven sommige critici aan dat het polylactide niet zomaar afbreekt maar alleen onder bepaalde industriële omstandigheden. Tjah dat zijn wel aspecten om vraagtekens bij te zetten.

 

De laatste tijd merk ik wel vaker dat aspecten over MVO (maatschappelijk verantwoord ondernemen) en duurzame producten vaak reacties oproepen van een kip en ei verhaal. Ergens logisch want vaak wordt met de ontwikkeling van een duurzaam product aan de andere kant toch weer veel afval uitgestoten. Of levert het proces van begin tot eind toch niet helemaal datgene op wat men graag zou bereiken.

 

Lastig issue, persoonlijk vind ik het in ieder geval goed dat er bedrijven zijn die de moeite nemen om te kijken hoe ze duurzamere producten kunnen ontwikkelen.

 

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies