Marcel Wanders let op jouw energieverbruik

Marcel Wanders let op jouw energieverbruik

Hoe stimuleer je consumenten om energie te besparen? De oprichters van Innovaders boomden er negen jaar geleden al over tijdens een brainstorm. Resultaat: de Wattcher. Volgens Arno van Wayenburg van Innovaders is het idee wegens geldgebrek jarenlang in de kast blijven liggen. Eind mei is de Wattcher eindelijk online te koop.

Wat de Wattcher doet? Het toont jouw energieverbruik op dat moment, je dagwaarde in Kilowattuur en biedt je de mogelijkheid om een streefwaarde op te geven. Online lees je welke apparaten wat minder moet gebruiken en hoe hoog je energierekening uitpakt als je zo doorgaat . In de toekomst wil Wayenburg hier de gebruiker ook laten zien hoeveel energie buurtbewoners gebruiken. Bij wijze van competitie.

 

Het ontwerp is van Marcel Wanders. Hij zorgde ervoor dat je het metertje zonder schroom in het zicht wil hangen. Grappige bijkomstigheid is dat het apparaatje pulseert. Hoe meer je verbruikt hoe sneller de frequentie. Volgens Wanders wordt de Wattcher daarmee 'het kloppende hart van je huis.'

 

Zou een gelikt apparaatje mensen wel aanzetten om het licht uit te doen zodra ze een kamer verlaten? Of de tv, laptop en playstation helemaal uit te schakelen in plaats van op standby te zetten? Uit een pilot in samenwerking met Eneco bleek de Wattcher vooral kinderen te motiveren. Ze zien meteen dat de Wattcher reageert zodra ze een lamp uitdoen. En dat werkt als een soort beloning.

 

Toch betwijfel ik of ik de Wattcher ooit bij iemand in huis ga tegenkomen. Het zou natuurlijk mooi zijn als de Wattcher opeens massaal wordt verkocht. Maar 129 euro neertellen voor dit kloppende metertje, gaat mij wat ver. Al kun je dan natuurlijk wel zeggen dat je een Wanders in huis hebt….

Reacties (4)

 

  • Marieke

  Dan vraag ik me toch af hoeveel energie dat ding verbruikt...

  Wo 13 mei 2009, 09:06


 • Die vraag heb ik Arno ook voorgelegd. Volgens hem gebruikt het apparaatje slechts 1 Watt

  Wo 13 mei 2009, 10:07


  • Kat

  @Marieke: Dat zal wel meevallen, meet elektronica gebruikt over het algemeen niet zoveel energie.

  Ik maak me meer zorgen over hoe accuraat het ding meet. In een huis met meerdere groepen bijv. of in een huis met een warmtepomp. Daar worden een paar elektrische grapjes uitgehaald waarvan ik me afvraag of dat ding ze meten kan.

  Wo 13 mei 2009, 10:07


 • Doet me denken aan dit apparaatje; het is veel minder mooi dan deze en lijkt wat functies van het Innovaders apparaatje te missen, maar doet wel weer dingen die deze weer niet doet (Twitteren) en is een stuk goedkoper.

  http://www.dutchcowboys.nl/gadgets/16746

  Do 14 mei 2009, 20:12

Reageren

 • E-mail adres wordt niet getoond

 • HTML niet toegestaan. URL's worden automatisch clickable.

  * Verplicht veld


Mooi gevonden

Heb jij de nieuwe Walther Isaacson al gelezen? En zo ja wat vond je er van? #boek


Dutch Cowgirls TV

Border_top
Border_bottom

Laatste reacties


Poll

Hoe vaak verstuur jij een tweet op Twitter?


Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de DCG nieuwsbrief:


Zoeken


Upcoming


Badges

Subscribe with Bloglines Add to Google
RSS Feed

Hosted by Nines